Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bajnokok titka

2008.01.27

A bajnokok titka

Ha galambjaink teljesítménye romlik nem kell sokáig kutatni ennek az okát. Két lehetöség van. Vagy a galambok rosszak, vagy nincsenek jó formában. Nagyon ritkán mind a két eset egyszerre fennállhat mivel manapság a madarak minõsége olyan változatos, hogy nehéz elhinnem azt, hogy lehetnek olyan tenyésztõk, akiknek csak gyenge minõségû madaraik vannak. Hollandiában és Belgiumban többnyire négybõl egyet versenyeztetünk. Ez azt jelenti, hogy 1000 madár a versenyben 250 díjat hoz el. Ha a tenyésztõ 16 madarat nevez be a versenyre, és négy díjat hoz el az átlagosnak nevezhetõ. Nem túl jó de nem is rossz. Ha 8 díjat nyer, ami 50% -os teljesítmény, ez már egészen jónak mondható. Az igazi bajnokok azonban nem elégszenek meg ennyivel. Az 50%-os teljesítmény nem elég jó nekik. Tehát a szituáció a következö: ha a bajnok 16 madarat nevez be a versenyre, és 8 díjat nyer, ez nem elég jó. Ha a kezdõ tenyésztõ 16 madarat nevez, és 8 díjat nyer neki ez csodálatos eredmény. Az viszont teljes képtelenség, hogy 16 benevezett madárból egyetlen egy se nyerjen díjat. Senkinek sincsenek ennyire rossz madarai.A minõség ilyen mértékû hiányát nem okolhatjuk. Akinek ilyen gondja van sürgõsen, keresse fel az állatorvost, mert a madarai betegek.

 

Hatalmas hiba:

Gyenge minõség vagy gyenge egészség?

Ez a nagy dilemmája azoknak, akik nem tudnak sikeresek lenni ebben a sportban. A madár minõségét illetõen senki sem mondhatja meg biztosan, hogy az jó-e vagy nem. Ez nem olvasható ki a madár szemébõl, és a legjobb vérvonallal büszkélkedõ galamboknál sem biztos, hogy azokból jó példány válik. Azonban, ha valaki nem is tudja biztosan megmondani, hogy a madár jó ez nem jelenti azt, hogy nem látja, ha a madár rossz. Bizonyos madarak tollazata annyira rossz minõségû, vagy a testük olyan csenevész, hogy egyszerûen nem használhatók. Az már eredmény, ha elég okosak vagyunk ahhoz, hogy felfedezzük, ha a madár rossz. Úgy gondolom, hogy ez lehet a siker kulcsa sok tenyésztõ esetében. Ha felismerik, melyik madarat távolítsák el. Sok bajnoktenyésztõ vallja, hogy a titok a jó kiválasztásban rejlik. A madarak kiválasztása során sokan követnek el hibákat, de a bajnoktenyésztõkkel ez ritkábban fordul elõ. Egy dolgot kell szem elõtt tartanunk ahhoz, hogy soha ne kövessünk el hibát. A kiválasztás fõ szempontja a természetes egészség legyen. Az, aki megszabadul a rossz állapotban lévõ madaraktól, ritkán fog hibát elkövetni az év 365 napján. Ha 40 madárból 38 egészségesnek mondható, akkor a fentmaradó kettõnek nem lehet oka arra, hogy beteg legyen. Szabaduljunk meg tõlük! Nyilvánvalóan nem követhetjük el azt a hibát, hogy két beteg madár miatt 38 egészségeset is kezeljünk. Ha 2 tanuló fejfájásra panaszkodik, a tanár sem fog az egész osztálynak aszpirint adni.

 

 

A Titok:

a galambászatban sok féle út vezet a sikerhez. De a bajnokoknak van egy közös jellemzõje. Nem könyörületesek azokkal a madarakkal szemben, amelyek nem egészségesek, vagy állandó gyógyszeres kezelésre van szükségük ahhoz, hogy jó formában maradjanak. Vannak olyanok, akik eltúlozzák a gyógyszerek használatának jelentõségét. Nekik lehet, hogy egészséges madaraik vannak, csak nehéz õket kiváló formába hozni. Ezek a madarak nem természetesen, hanem mesterségesen egészségesek. Ez megfontolandó tényezõ, ha galambot importálunk. Tartózkodjunk azoktól a tenyésztõktõl, akik gyakran kezelik gyógyszerrel a madaraikat. Jobban tesszük, ha olyan tenyésztõtõl vásárolunk, aki keveset tud a gyógyszerekrõl.
Így olyan madaraink lesznek, amelyek természetes módon ellenállóbbak lesznek az összes vírussal és baktériummal szemben. Sok tenyésztõnek az a dilemmája, hogy mit kéne adni a madaraknak azért, hogy egészségesebbek legyenek. Ez rossz megközelítés A problémát másképpen kell megközelítenünk! Mit tegyünk annak érdekében, hogy olyan madarakra tegyünk szert, amelyek természetes módon erõsek és jó ellenálló képességgel rendelkeznek anélkül, hogy rendszeres gyógyszerezésre szorulnának?
A megoldás a megfelelõ szelekció
A madarakkal egyszerre jól de szigorúan is kell bánnunk.

"Vaskézzel bársony kesztyûben."
A kiválasztást nem lehet elég korán kezdenünk. Ez tulajdonképpen már akkor megkezdõdik mikor a madár még a tojásban, van.

 

Hibák:

A szelekciót illetõen a következõ hibákat véthetjük: néhányan túl korán döntik el a madárról, hogy az egy jó példány. Így bekerülhet a galambházba egy olyan madár, amelyik versenyzõnek átlagos, tehát nem elég jó. Másoknál olyan madarak vannak a dúcban, amelyek nem odavalók. Például olyan négyéves példányok, amelyek még sohasem fialtak jó kicsinyeket. Egyetlen oka, annak hogy életben vannak a származásuk, vagy az ár, amit fizettünk értük. A versenyzõ madarak esetében ugyan ez a helyzet. Egy kétéves példány már nem fejlõdik az idõ multán. Ezért egy kétéves példánynak vagy jónak vagy, halottnak kell lennie. Ez az oka, annak hogy a bajnok tenyésztõk legtöbbje Európában egy éves madarakkal versenyez.

 

Fiatalon:

Nagy különbségek láthatok a néhány évtizeddel ezelõtti állapotokhoz képest. Ha napjainkban megnézünk egy belga vagy holland eredménylapot, szembetûnõ, hogy milyen fiatalok a gyõztes példányok a régiekhez mérten. Most fõleg egy és kétéves példányok vannak a lista élén. Csak a kétnapos Pauból és Barcelonából induló versenynél látunk mást. Régen az a galamb, amelyik beteg volt egyszerûen elpusztult, egyszerûen azért mert nem voltak gyógyszereink. Késõbb megjelentek a gyógyszerek és ezzel együtt különbözõ problémák is. Hogy miért? A gyógyszerezés az évek során gyengévé tette a madarakat. Túl sok az olyan tenyésztõ, aki nem vette észre, hogy a gyógyszereket arra fejlesztették ki, hogy kikezeljük a betegségeket. A gyógyszerekhez menekültek, ha az eredményeik rossznak mutatkoztak, és úgy gondolták, hogy a jó eredmény titka a gyógykezelésben rejlik. Ez téves értelmezés. A gyógyszerezés nem eredményez jobb versenyzõket. A szigorú válogatás alapja a természetes ellenálló képesség jó egészségi állapot és az eredmények.

 

Még fiatalabbak:

Régebben sok európai tenyésztõ négyhetes korban választotta el a fiókákat. Most ezt háromhetes korban teszik. Ennek megvannak az okai. Megkímélik az idõsebb madarakat. A fiókák táplálása nagyon kimerítheti az idõsebb példányokat. Ha fiatalabb korban választjuk el a fiókákat azok szelídebbek, lesznek. Nagyon kevés az olyan madár, amely természeténél fogva félõs. Ha félõs ezért a tenyésztõt terheli a felelõsség. Nincs jó kapcsolatban a madaraival. Túl durván ragadja meg õket. Kezeket a madár fejére téve finoman közelit aztán hirtelen "bumm" megragadja. Hogy is várhatnánk, hogy a madár ezek után ne veszítse el irántunk levõ bizalmát? Hogyan is várhatnánk el az ilyen madártól, hogy gyorsan a ketrecébe repüljön, mikor visszatér a versenyrõl, ha meglát minket. Ha hiszik, ha nem ismerek olyan tenyésztõket, akiknek a madarai csak akkor szállnak be a ketrecükbe, ha gazdájuk elrejtõzik. Vannak viszont olyan tenyésztõk is, akiknek a madarai azért sietnek vissza a ketrecbe, mert látják a gazdájukat. Õk azok, akik jól bánnak a madarakkal. Van egy másik jó okunk is arra, hogy korán elválasszuk a fiókákat. Így minél korábban ki tudjuk választani a csenevész egyedeket.

 

Galambok, amelyeknek nincs jövõje:

  • Ne bízzunk azokban a tojásokban, melyeknek a héja kérges és lyukacsos. Ha a fióka nem pusztul el, az ilyen tojásból gyenge madár fog kikelni. Még ha a legjobb madaraink tojásából kelnek is ki, ezek a fiókák soha vagy csak nagyon ritkán lesznek életerõsek. A tojások legyenek simák és tükörfényesek akárcsak az egészséges galambok. Szabaduljunk meg a kérge lyukacsos tojásoktól!
  • Mikor meggyûrûzzük az egyhetes fiókákat, észrevehetjük, hogy egyes példányoknak vékonyabb a lába, mint az ilyen korú madaraknak általában. Az ilyen madár sem lesz soha erõs és egészséges. Szabaduljunk meg tõle! Az ilyen madárnak nincs jövõje.
  • Figyeljük azokat a fiókákat, amelyek állandóan csipognak a fészekben! Ezt okozhatja a trichomoniasis nevû fekély és lehet, hogy gyógyszeres kezeléssel segíthetünk rajtuk. A komoly tenyésztõvel ilyen soha sem történhet, mivel tudatában van a trichomoniasis okozta veszélyekkel, és megelõzõ lépéseket tesz. Általában a csipogó fiókák többsége selejtes. Szabaduljunk meg tõlük! Ezeknek a madaraknak nincs jövõje.
  • Szintén kísérjük figyelemmel azokat a fiókákat, amelyek nedvesek a fészkükben. Ezek azért nedvesek, mert a fészek belül nedves és a fészek azért nedves, mert a szülök túl, sokat isznak és túl sok vizet, adnak a fiókáknak. Ennek oka van. Azok a galambok, amelyek túl sokat isznak nincsenek jó állapotban. Többnyire az emésztésükkel van baj. Ha ilyen madárral kezdünk a rossz döntés. Néha a fiókák a saját ürülékükben fekszenek. Ez hogyan lehetséges? Nem elég erõsek ahhoz, hogy az ürüléket kidobják a fészekbõl. Szabaduljunk meg tõlük!
  • Néha a fiókák vállán gyérebb a tollazat. Ha összehasonlítjuk õket más hasonló korú fiókákkal, azok tollazata teljesebb. Szabaduljunk meg azoktól a fiókáktól melyek válltollazata Lassabban fejlõdik a normálisnál! Belõlük hiányzik a vitalitás ezért az ilyen galamboknak nincs jövõje.
  • Néha megtörténhet, hogy miután elválasztottuk a fiókákat, néhány továbbra is táplálékért tátog. Néha képesek más fiókák nyomába eredni tõlük várván táplálékot. Ezek olyan gyenge egyedek, melyeknek nincs helye a galambdúcban.
  • Legalább egyszer nyissuk ki a fiókák csörét. Elfordulhat, hogy a csõr gyenge és törékeny. Ez gyenge csontozatra utal. Ki vele a fészekbõl! Ugyan ez vonatkozik azokra a madarakra melyek torka nagy és ziháló.
  • Hollandia és Belgium legjobb galambjaival volt dolgom. Nagyon kevés volt nagytestû közülük. Ha volt is, a rövidtávon versenyzett /kb. 80 mérföldön/. Annak az esélye, hogy egy nagytestû madár hosszútávon nagyon jól teljesítsen egyenlõ a nullával. Nem szeretem azokat a madarakat, amelyek a földön totyognak, mert túl nagyok és kövérek, ahhoz hogy elérjék az ülõrúd felsõ fokait, míg a többiek magasra repülnek. Néhány újonc úgy gondolja, hogy a nagy madarak erõsek. Tévednek. A modern erõs galamb meglehetõsen kicsi. Egyéb hibák: Fontos hogy tanuljunk a saját hibáinkból. Velem is megtörtént hogy életben hagytam olyan fiókát, amelyik nem volt teljesen egészséges. Egyetlen okom az volt, hogy különleges szülõktõl származott. Még soha nem történt meg, hogy egy ilyen madár sikeres legyen. Most már nem vagyok könyörületes egy hasonlóhoz sem. A tökéletes egészségi állapot a legfõbb követelmény a madaraknál bármilyen korúak is. Ha a fióka nem egészséges, távolítsuk el csak utána, vizsgáljuk meg a fészekaljat, hogy milyen szülõktõl származik. Ha arról gyõzõdünk meg elõször, hogy milyen szülõktõl származik a fióka már elfogultak, vagyunk, más szemmel ítélünk, és életben hagyjuk azt.

 

Meggyõzõ:

Szeretem, ha a fiókák egészségesek és ragaszkodnak a saját területükhöz már fiatal korukban. Azok a madarak gyakran jobbnak bizonyulnak, amelyeket a sötétben is meg tudok fogni, mivel tudom, hogy ott vannak /mindig ugyanott/. Nem szeretem azokat a madarakat, amiket keresnem kell, mert bárhol lehetnek. Azok a galambok, melyek nem ragaszkodnak a területükhöz, és nem védelmezik azt ritkán, lesznek jó madarak.

 

Befejezésül:

Tökéletes testû madarak kiváló szemmel és kifogástalan tollazattal, sõt tökéletes pedigrével lehetnek olyan értéktelen galambok, melyek soha nem lesznek képesek díjat nyerni. Ez teszi a jó szelekciót olyan nehézzé. Nem láthatjuk elõre azokat a legfontosabb dolgokat, amelyek fontosak ahhoz, hogy a madarunk igazán jó legyen. Ilyen jellemzõk a karakter, tájékozódó képesség, ügyesség, kitartás és a területükhöz való ragaszkodás. Így mindig is fogunk hibákat elkövetni, mikor válogatunk és rangsorolunk. Az a tenyésztõ, aki az egészségi állapotuk alapján válogatja és osztályozza a madarait soha nem fog jó madarat kiselejtezni. Szerencsére azt könnyû észrevenni, ha egy madár nem egészséges. Ne higgyük azt, hogy gyógyszerek segítségével gyõztes madarat kaphatunk. Olyan tenyésztõk, mint Klak, Engels, Houben és sokan mások sikeres versenyzõk voltak egész életükben. Egyikük sem orvos vagy kémikus épp ellenkezõleg, fogalmuk sincs sem a gyógyszerekrõl, sem a betegségekrõl.
Egy dolog közös bennük, hogy felismerték milyen fontos a szelekció.

 

© Ad Schaerlaeckens

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.